Skærmoptager igen-igen – eller flipped classroom i den strukturerede specialundervisning

22 okt

Mange kan se de mangfoldige og oplagte muligheder der er ved at optage direkte fra iPadens skærm  når elever med stærke visuelle læringsstile skal undervises. Tidligere har vi skrevet op en skærmoptager her på bloggen, som desværre ikke længere er i handlen. Hvorfor vides i skrivende stund ikke.

Derfor har vi søgt med lys og lygte efter en anden app eller en anden vinkel på hvordan det kan lades sig gøre at optage fra en skærm på en iPad og indtale ind over.
Umiddelbart ser vi tre muligheder:

 1. Den oplagte øvelse er at optage med et eksternt kamera/enhed direkte hvad der sker på iPaden. Det giver også mulighed for at vise med fingeren, hvor på skærmen der røres for at gennemføre en given opgave e.a. Der har nogle ulemper som – men det er en smagssag og der bør selvsagt træffes individuelle valg med henblik på brug af videoen.
 2. En anden mulighed er at tage skærmbilleder af den sekvens eleven skal igennem, og markere berøringsfelterne i en billededitor (eks. Paint)og endelig sætte billederne samen i den rigtige rækkefølge. Det kan lade sig gøre i Powerpoint, eller det gode gamle Photostory.
 3. Den tredje løsning som kræver lidt udstyr, men som fungerer mest som appen der optager direkte fra iPad involverer Apple TV og et lille program der hedder Reflector. Sidst nævnte koster omkring $12 – hvis man vil anvende det i mere end ti minutter i alt.

Hvis I vil vide mere (og nu bliver det lidt teknisk)

Apple TV er den platform som medierer skærmbilledet mellem iPad og computer. Mange institutioner/skoler har ikke mulighed for at anvende Apple TV pt. pga netopsætning – måske det ænder sig i fremtiden.

Det første man skal gøre er at installere programmet Reflector. Det giver mulighed for at afspille iPad eller iPhone på computeren – præcis som når man anvender Apple TV på et fjernsyn.

Der er en skærmoptager indbygget i programmet – dog kendes en evt. tidsbegrænsning ikke. Alternativt skal man selv finde en skærmoptager: Her findes mange både til Mac og PC. Nederst i indlægget er to oversigt der er fundet på nettet.

Derudover er der ikke mulighed for at indtale instruktioner via Reflector, idet lydoptageren – som er ret god når der optages et spil – ikke optager via mikrofonen! Men via eks iMovie eller andet, burde det være en smal sag.

Nedenstående lille film er et eksempel på hvordan ovenstående kan fungere.

God fornøjelse
/Christian

Links:

Om flipped classroom og en masse links til hvordan det tekniske kan løses:
http://www.laeringsteknologi.dk/?p=333

Dansk blogger som skriver om læring og didaktik i relation til digitale muligheder:
http://rhachmann.wordpress.com/2013/05/01/det-omvendte-klassevaerelse/

Skærmoptagere til PC:
http://www.techshout.com/features/2013/19/best-free-screen-recorders/

Skærmoptagere til Mac:
http://techmarketingbuffalo.com/5-best-free-screen-recorder-for-mac/

Photostory download:
http://www.microsoft.com/da-dk/download/details.aspx?id=11132

Reklamer

2 kommentarer to “Skærmoptager igen-igen – eller flipped classroom i den strukturerede specialundervisning”

 1. Jesper Homann 23. oktober 2013 hos 6:54 PM #

  Hej
  Dejligt indlæg 😉
  Jeg benytter reflector som du skriver. Men ikke optageren. Jeg synes det er vanskeligt at lægge præcis stemme på efterfølgende i imovie.
  Derfor bruger jeg screencastomagic som er en del af skoletube.dk. På den måde får man lyd og optagelse samtidig og sparer derved også en arbejdsgang.
  Blot et forslag.
  Fortsæt endelig din gode bloggestil!
  Hilsen
  Jesper Homann
  http://www.specialundervisningikt.blogspot.dk

  • ipadlangager 24. oktober 2013 hos 8:16 AM #

   Hej Jesper

   Tak for indsparket – jeg kender Screencast-O-Matic fra min Mac, hvor jeg har en gratis version der kan arbejde i 15 minutter – var ikke klar over at den også lå på Skoletube.dk – tak for finten.
   Den vil jeg afprøve…

   / Christian

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: