Visuel musik

27 maj

beethoven9_1

Musikundervisning kan være en udfordring at planlægge for elever der kan være ekstra følsommer overfor lydstimuli, hvorfor en visuel fremstilling af musik kan være at foretrække. Der har gennem flere år  været mulighed for at anvende diverse videoklip fra Youtube hvort musikken har været meget visuelt fremstillet. Et af de fine eksempler er orgelmusikken til Bach’s berømte Toccata i D mol, hvor tonernes længde og frekvens er illustreret meget fint og grafisk overskueligt. Samtidig kan de toner der bliver spillet fremadrettet ses på skærmen. Også Stravinsky’s Rite of Spring er værd at lytte til/ se på. Dog er den rent melodisk en noget større udfordring end mange andre klassiske stykker musik.

Også Beethoven’s 9. symfoni er at finde på Youtube i samme fremstilling som førnævnte.

Derudover er der en app til iPad (og iPhone) som kan noget andet – rent visuelt. I den gratis version kan brugeren følge fire forskellige dirigenters version af anden satsen af Beethoven’s 9 symfoni. I modsætning til den grafiske afvikling på Youtube, er det her instrumentgrupperne som fremhæves når de spiller. Eller man kan vælge partituret til og følge musikkens gang gennem noderne. Det giver en meget let tilgængelig visuel oplevelse, som kan være med til at skabe en forståelse af musikkens opbygning.

En af dirigenterne er Leonard Bernstein som mange måske kender. Her er der lagt en video ind af orkestret der spiller, men med fokus på dirigenten.

Appen er for mig at se en fin indføring i den klassiske musik uden at fedte for brugeren. Den fulde version er lidt pebret, og om den er nødvendig er en smagssag. Kombineret med andre visuelle læremidler kan musikundervisningen indtages på en via andre kanaler en de sædvanlige.

/ Christian

beethoven9

Reklamer

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: