Bøger til undervisning: Tim og Trine

8 aug

Normalt er bøger til iPad ‘lukkede’ apps, forstået på den måde, at det ikke er muligt at skrive eller gemme noget i dem. Typisk kan brugeren læse eller få læst op. Tim og Trine bøgerne adskiller sig fra disse, ved at inddrage et skrive-element – endda med ordforslag som det kendes fra eksempelvis CD-ord og AppWriter. Bøgerne er bygget op omkring tre forskellige niveauer – lix 4,10 og 16.
Symbolikken er overskuelig og brugeren lærer – efter anvisning – hurtigt hvilke funktioner symbolerne har.
Eleven skal læse eller får læst op fra bogen, og skal efterfølgende tage stilling til forskellige udsagn som der sal svares ja eller nej til.

Men den virkelige forskel fra andre bøger er at eleven selv skal skrive en tekst til hvert billede, som så bliver til elevens egen bog når alle opgaver er løst. I forhold til Langagerskolens elevgruppe, vil de større elever som også kan opleve læse/- skrivevanskeligheder opleve bøgerne som værende for små børn og værger sig mod dem. De mindre elever vil selvsagt ikke have samme oplevelsesmæssige forhindringer for at kaste sig over bøgerne.

Vi har brugt bøgerne i 1:1 undervisning, men da opgaverne er stramt forfattet, kan to elever arbejde med samarbejde og turtagning i forbindelse med at de løser opgaverne – sammen med læreren/ pædagogen.

Nogle af de problemstillinger der kan opstå i undervisningen af elever med ADHD og ASF er at ved nogle af billederne/ udsagnene skal eleven tage stilling til om eks. hvad en pige er sur over og om hun er sur. Det kan være svært at svare rigtigt på, og da eleven får ret klar besked om antallet af rigtige og forkerte efter hvert billede, skal anvendelsen af appen overvejes omkring hver elev, hvis denne har en oplevelse af at have svaret rigtigt. Og da nogle af vores elever har det svært med ansigtsudtryk, er det vigtigt at disse forhold inddrages i tilrettelæggelsen af undervisningen.

/ Christian

 

Se selv bøgerne her:

 

 

Reklamer

En kommentar to “Bøger til undervisning: Tim og Trine”

  1. Kirsten Bach 28. august 2012 hos 6:28 PM #

    Hej Christian
    Tak for omtalen.
    Ang. Det med at svare rigtigtog forkert er det ved flere af udsagnene især i 3′ eren programmeret som rigtigt svar både at svare ja og nej.
    Mvh Kirsten

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: